10. godišnjica provođenja projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja

Manifestacija obilježavanja 10. godišnjice provođenja međudržavnog projekta  Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, održat će se u petak, 21. travnja 2023., u Domu INA Rafinerija nafte u Sisku, s početkom u 11 sati.

Projekt sa svojim kolegama učiteljima te učenicima provode školski knjižničari Republike Hrvatske i Republike Slovenije pod okriljem Sekcija za školske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Zveze biblioterakskih društev Slovenije.

Manifestacija će početi prigodnim programom u kojem će sudjelovati učenici osnovnih škola obiju zemalja, a nastaviti književnim susretom dvaju hrvatskih i dvaju slovenskih pisaca za djecu i mlade. Tijekom manifestacije održat će se i okrugli stol na kojem će se raspravljati o poticanju čitanja kod djece, ulozi školskih knjižničara i važnosti njihovih aktivnosti koje tome doprinose, o položaju dječje knjige, prevođenju i dostupnosti kvalitetnih naslova dječje književnosti, a sudjelovat će predstavnici hrvatskih i slovenskih nakladnika, prevoditelja, knjižničari, učitelji i ostala zainteresirana stručna javnost.

Posjetitelji će moći razgledati radove hrvatskih i slovenskih učenika kao i kulturno-povijesne znamenitosti grada Siska.

Ovim će se događajem obilježiti kontinuirani rad školskih knjižničara s djecom na poticanju čitanja i promociji knjige kao i detaljnije upoznati zainteresiranu javnost i motivirati sudionike kako bi se priključili provođenju projekta, kojim se, uz poticanje čitanja i promociju dječje književnosti, promiče hrvatski identitet i širi međunarodna suradnja.

Svečanost organiziraju Sekcije za školske knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i Zveze bibliotekarskih društev Slovenije te uz potporu Hrvatske udruge školskih knjižničara, Hrvatske mreže školskih knjižničara, Hrvatskog čitateljskog društva, Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade, časne pokrovitelje i mnoge sponzore.

Autorica ilustracija: Andrea Petrlik Huseinović