Peticija

Proslijeđujem tekst glede online peticije za uspješnu EU reformu zakona o autorskim pravima u svrhu unapređenja obrazovanja.

From: Dagmar Lasić
Uredništvo Portala NSK i profila NSK na društvenim mrežama
Odsjek Marketing i komunikacije
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Dragi i poštovani svi,

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva vas da potpišete online peticiju udruženja COMMUNIA Let’s make copyright right. For education, kojom se traži reforma zakona o autorskim pravima u zemljama Europske unije u svrhu unapređenja obrazovnih procesa na svim razinama obrazovanja, te se na taj način pridružite ovoj europskoj inicijativi od iznimnog značaja za sve ustanove i organizacije koje obavljaju (i) obrazovnu djelatnost, pa prema tome i za knjižnice, muzeje i ostale baštinske ustanove.

Ujedno vas molimo da date svoj društveni doprinos širenju informacija o ovoj inicijativi među što većim brojem knjižnica, ustanova i organizacija iz vašeg djelokruga.

Naime, COMMUNIA trenutačno provodi dva istraživanja o ograničavajućem učinku zakonskih odredbi o autorskim pravima na suvremene obrazovne procese, a čije će rezultate, zajedno s rezultatima peticije, predstavnici ovog udruženja iznijeti u Europskom parlamentu krajem 2017. godine, kada će Parlament glasati o prijedlogu izmjena Europske komisije koji se trenutačno nalazi u proceduri. Rezultati tih istraživanja već sada jasno govore u prilog izmjenama koje zagovara ova inicijativa, međutim, što bolji ishod peticije zasigurno će pomoći u pokušaju da se utječe na uvođenje uistinu odgovarajućih i potrebnih izmjena, budući da će veći broj potpisnika jasno pokazati širinu potpore izmjenama koje opravdano zagovara COMMUNIA od strane ustanova iz europskog baštinskog sektora, kojemu pripada i onaj knjižničarski.

Od vodećih svjetskih knjižničarskih ustanova i organizacija izvorni prijedlog izmjena udruženja COMMUNIA upućen Europskom parlamentu već su potpisali Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), Udruga europskih znanstvenih knjižnica (LIBER), Europska digitalna knjižnica Europeana, Europski ured za knjižnične, informacijske i dokumentacijske usluge (EBLIDA), organizacija Elektroničke informacije za knjižnice (EIFL), itd.

Iako se razmatra mogućnost produljenja roka za potpisivanja ove peticije, ona je trenutačno otvorena do 1. lipnja 2017. godine, pa vas stoga pozivamo da je potpišete i o njoj proširite glas što prije.

Opsežnije izloženi razlozi za pružanje potpore ovoj inicijativi, kao i poveznice na izvore gdje se izravno možete upoznati s njom, sadržani su u članku objavljenom na Portalu NSK kojeg možete prenijeti na vlastitim internetskim stranicama te podijeliti na profilima svojih ustanova na društvenim mrežama (ili jednostavno možete na svojim profilima podijeliti naše jučerašnje objave o ovoj inicijativi na društvenim mrežama Facebook i Twitter).

Osobe s kojima izravno možete stupiti u kontakt ukoliko se na bilo koji način aktivnije želite uključiti u ovu inicijativu, imate neka konkretna pitanja ili redovito želite primati obavijesti o tijeku kampanje su članice udruženja COMMUNIA Judith Blijden (jb@kl.nl) i Olga Jurkowska (ojurkowska@centrumcyfrowe.pl).